Michael Museth i sit modnerum i bunkeren, hvor han forædler charcuteri

Michael Museth er uddannet slagter, og har arbejdet som iværksætter og kok på elite og catering-niveau de sidste 20 år. De sidste syv år er blevet brugt på at etablere Folkets Madhus og finde tilbage til kernen i hans faglighed som slagter.

Folkets Madhus blev grundlagt på en drøm og en irritation: En drøm om at lære de kommende generationer at lave mad på ordentlige råvarer, og en irritation over, at det næsten er umuligt at finde madvarer til fornuftige priser, der ikke er sminkede med konserverings- og tilsætningsstoffer, ligesom referencepunkterne forsvinder – og dermed den danske madkultur.

Han siger selv:
“Mad er nydelse og samvær, og hjemme hos os taler vi meget om mad. En af de få regler vi har er, at vi spiser sammen og deler dagens oplevelser med hinanden. Mad er relationer, minder og en social foranstaltning, der er helbredende. Måltidet som referencepunkt er et helle for mig. Referencepunkter er i det hele taget vigtige. Det er essentielt at vide, hvordan et dansk jordbær smager til forskel for dem, du kan købe hele året. For hvis du ikke kender forskellen, holder du måske op med at efterspørge dem. Tænk, hvis det danske jordbær mistede sin betydning, fordi vi har glemt, hvordan det smager og glemt, at det kun er på markedet i en kort sæson?

Referencepunkter er udgangspunktet for sammenligninger og vitale i en madkultur, der idag er under pres. Min mormor var indbegrebet af bæredygtig madkultur. Hun smed aldrig noget ud, for det havde hun ikke råd til, og det var gennem hende, at jeg blev nysgerrig på mad. Det var også hos hende, at jeg blev sulten på kød, og kød har altid været forbundet med nydelse for mig. Jeg er jo udlært og oplært i kød, og kød er herren i min egen madkultur. Kødet er desværre blevet udnyttet og udsultet i industriens benhårde kalkyle, så det nærmest ikke længere har noget med kød at gøre. Den fremmedgørelse er ødelæggende, og det er som om, at folk har fortrængt, at dyr dør for at vi kan spise dem. Vi skal til at genlære, hvordan dyrene lever og dør på den gode måde, og hvordan godt kød skal behandles og smager. Det er ikke så svært. Spis mindre, men bedre kød.”